Amurin työläismuseokortteli

Satakunnankatu 49 | (03) 5656 6690 www.tampere.fi/amuri

Amurin työläismuseokortteli kertoo faktat kiehtovasti, avaa ovet aikansa näköisiin asuntoihin, tutustuttaa ihmiskohtaloihin ja esittelee elämänmenoa läpi yhdeksän vuosikymmenen. Museokorttelissa on viisi alkuperäisillä paikoillaan olevaa asuinrakennusta sekä neljä piharakennusta. Tutustumalla eri koteihin ja asukkaiden elämäntarinoihin pääsee kuin aikakoneella vieraaksi menneeseen maailmaan.

Emil Aaltosen museo

Mariankatu 40 | (03) 212 4551 www.pyynikinlinna.fi

Pyynikinlinnassa Emil Aaltosen Säätiön Teollisen kulttuurin tutkimusrahaston toimesta avattu Emil Aaltosen teollisuus- ja taidemuseo. Pääkerroksen pysyvä näyttely esittelee Emil Aaltosta, hänen toimiaan yhteiskunnassa ja teollisuudessa. Vaihtuvat erikoisnäyttelyt pureutuvat syvemmin Aaltosen harjoittamiin teollisuudenaloihin. Alakerrassa on pysyvästi esillä teoksia Emil Aaltosen taidekokoelmasta. Näyttelyt Museoiden yön aikaan: Nykytaidetta Pyynikinlinnan kokoelmista, Mir-sukellusalusten valmistus Lokomolla, Emil Aaltonen – Suurmaatalouden harjoittaja, Emil Aaltonen 1869–1949 – teollisuusmies ja kulttuurin ystävä sekä Emil Aaltosen taidekokoelma. 

Grafiikanpaja Himmelblau

Finlaysoninkuja 9 | (03) 2133 050 www.himmelblau.fi

Himmelblau on Suomen johtava taidegrafiikan vedostuspaja, joka on perustamisvuodestaan 1989 lähtien tehnyt yhteistyötä yli 100 taiteilijan kanssa. Museoiden yön aikaan Himmelblaun galleriassa on taidemyyntinäyttely Kevätsalonki, jossa esillä mm. Petri Ala-Maunus, Klaus Haapaniemi, Outi Heiskanen, Samuli Heimonen, Kaarina Kaikkonen, Elina Luukkanen, Marika Mäkelä, Ari Pelkonen, Stiina Saaristo, Hannu Väisänen ja Miina Äkkijyrkkä.

Lauri Viita -museo

Portaanpää 8 | www.lauriviitamuseo.fi

Lauri Viita -museo on työväenkirjailija Lauri Viidan lapsuudenkotiin perustettu museo Tampereella Pispalan kaupunginosassa. Museo esittelee kirjailijan vaiheita ja tuotantoa. Alkuperäistä vastaavaan asuun entisöity keittiön ja kamarin asunto avaa näkymän 1900-luvun alun pispalalaiseen asumiseen. Museota ylläpitää kirjailijan nimikkoseura, Lauri Viita -seura. Museotalon ja siihen liittyvän asuintalon omistaa Pispalan Moreeni ry.

Poliisimuseo

Vaajakatu 2 | 0295 418 325

Suomen ainoa Poliisimuseo on Hervannassa, Poliisiammattikorkeakoulun vieressä. Perusnäyttely ”900 vuotta poliisin historiaa Suomessa” antaa kokonaiskuvan Suomen poliisin toiminnasta ja historiasta keskiajalta nykypäivään asti. Lapsille on oma poliisikamari Pokela. Erikoisnäyttely ”Voimaa ja vaativia tilanteita” kertoo poliisin voimankäytön historiasta ja nykypäivästä. Erikoisnäyttely Järjestys romahtaa 1917 – ”Kun viha muuttui hyveeksi ja kosto ansioksi” avautuu 5.5.2017. Näyttely kertoo Suomen itsenäistymisvuodesta 1917. Mitä tapahtui, kun kansalla ei ollut yhtenäistä näkemystä siitä, kuka saa pitää maassa järjestystä yllä?

Juicen kirjasto

Pellavantori 2 B | (03) 3141 5374 www.viola-koti.fi/juicen-kirjasto

Juice Leskinen halusi kirjastonsa säilyvän yhtenäisenä kokonaisuutena ja lahjoitettavan Viola-kodille hänen kuolemansa jälkeen. Tämä toteutui Reino & Aino Kotikenkä Oy:n avulla, joka osti kirjaston ja lahjoitti sen Viola-kotiyhdistykselle v. 2010. Kirjat sijoitettiin Pellavantorin juhla- ja kokoustilaan, joka sai nimekseen Juicen kirjasto. Esillä myös Juicen elämästä kertova valokuvanäyttely.

Lastenkulttuurikeskus Rulla

Finlaysoninkuja 6 | 040 824 9118 www.tampere.fi/rulla

Rulla on värikäs ja virikkeellinen lastenkulttuurikeskus, joka sijaitsee Finlaysonin entisessä tehdassalissa. Siellä lapset saavat taiteilla, esitellä töitään ja osallistua erilaisiin jännittäviin tapahtumiin. Rullassa on jatkuvasti esillä erilaisia lapsille suunnattuja näyttelyitä. Museoiden yössä voi tutustua Tehtäväkirja-näyttelyyn. Olet ehkä jo harjoitellut labyrintin tekoa tehtäväkirjaan? Oletko löytänyt ja yhdistänyt parit tai etsinyt seitsemän eroavaisuutta kuvista? Tuttuja juttuja! Tehtäväkirja-näyttelyssä tehtävät ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä ja hypänneet ulos kirjan sivuilta. Hyppää pulmien sekaan ja pidä hauskaa! Näyttelyn on suunnitellut ja toteuttanut Piipa Toivonen. Museoiden yössä Rullassa on myös näyttelyyn liittyviä työpajoja.

Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5 (Tampellan tehdasalue) | (03) 5656 6966 www.vapriikki.fi

Museokeskus Vapriikki sijaitsee Tampellan tehtaan entisessä verstaassa Tammerkosken rannalla. Vapriikki on monipuolinen museokeskus ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Ohjelmistossa on kerrallaan kymmenisen näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin.

Museoiden yön aikaan Vapriikissa on esillä perusnäyttelyt Tammerkoski ja kosken kaupunki, Tampere 1918 ja Nukkekekkerit. Museokeskuksesta löytyy myös entisestään laajentunut Tampereen luonnontieteellinen museo, Suomen Jääkiekkomuseo, Kivimuseo, Postimuseo ja sen perusnäyttely Viestinviejät sekä mediamuseo Rupriikki ja Suomen Pelimuseo. Vapriikin vaihtuvia näyttelyitä ovat Pajarin pojat – pohjoishämäläiset talvi- ja jatkosodassa sekä Kielletty kaupunki-näyttely. Näyttelyssä esitellään tarunhohtoista Kiellettyä kaupunkia joka on maailman suurin palatsialue, 72 hehtaaria. Kaupunki rakennettiin vuosina 1406-1420. Museoiden yön aikaan Suomen pelimuseon studio-tilassa on esillä P.O.L.L.E.N-näyttely, joka kertoo pelikehityksen vaiheista.  Esillä on mm. kuvaruutukuvia pelin eri versioista sekä suunnitteludokumentteja ja VR-lasit joilla pääset katselemaan pelissä näkyviä kiinnostavia tiloja ja maisemia. Postimuseon vaihtuvana näyttelynä on Kuningatar Elisabet II:n postimerkkiaarteita. Maailman ensimmäiset postimerkit Kuningatar Elisabet II:n kokoelmasta ovat ensi kertaa näytillä Suomessa.

Vapriikin kuva-arkisto

Alaverstaanraitti 5 (Tampellan tehdasalue) | (03) 5656 5232 www.vapriikki.fi/kuva-arkisto

Vapriikin kuva-arkisto on perustettu vuonna 1983 nimellä Tampereen museoiden kuva-arkisto. Tällöin koottiin yhteen eri museoiden ja kaupunginarkiston kuvakokoelmat, sillä kuvien kysyntä oli lisääntynyt. Tähän päivään tultaessa arkisto on lunastanut paikkansa historiallisten valokuvien välittäjänä eri käyttäjille. Kuva-arkisto on yleisölle avoinna oleva julkinen arkisto, joka hoitaa asiakaspalvelua sekä internetissä SIIRI-kuvapalvelun välityksellä että arkistossa paikan päällä.

Suomen Nyrkkeilymuseo

Aleksanterinkatu 26 B | www.nyrkkeilymuseo.fi

Vuonna 1991 perustettu Suomen Nyrkkeilymuseo on ainutlaatuinen yhden urheilulajin historiaa esittelevä museo. Näyttely pyrkiiselvittämään nyrkkeilyurheilun vaiheita antiikin ajoilta erääksi nykypäivän suosituimmaksi urheilulajiksi. Näyttelyssä esitellään myös järjestökenttää ja lajin kehitykseen merkittävästi vaikuttaneita henkilöitä.

[-vasen palsta] [oikea palsta]

Taidekeskus Mältinranta

Kuninkaankatu 2 | 010 420 2040 www.tampereen-taiteilijaseura.fi

Taidekeskus Mältinranta on Tampereen Taiteilijaseuran toimintakeskus. Keskuksessa on galleriatilat, työskentelytiloja kuvataiteilijoille, taidelainaamo ja seuran toimisto. Museoiden yön aikaan galleriassa on esillä taidemaalari Jarkko Rantasen metsäaiheisia maalauksia. Rantanen pelaa maalauksissaan epäsovun ja harmonian kesken. Studiossa on esillä kuvataiteilija Frida Moukulaisen maalauksia, jotka koostuvat kahdesta tasosta: alle jäävästä kankaasta, jolle maalaus tehdään kollaasina, ja päälle tulevasta läpinäkyvästä muovilevystä, jolle on maalattu öljyvärein.

Postimuseo

Lapintie 1, Alaverstaanraitti 5 | 050 563 9070, Vapriikki (03) 5656 6966 www.postimuseo.fi

Postimuseo tutkii, tallentaa ja esittelee postitoiminnan, viestinvälityksen ja niiden pohjalta syntyneiden tieto- ja tavaraliikenteen ilmiöitä.

Postimuseon kirjasto on avoinna Museoiden yönä klo 18–22 osoitteessa Lapintie 1. Kirjastossa on poistokirjojen kirppis. Postimuseon kirjasto on ainoa julkinen filateelinen ja postihistoriallinen kirjasto Suomessa.

Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa. Museoiden yön aikaan esillä perusnäyttely Viestinviejät sekä 28.4.2017 aukeava erikoisnäyttely Kuningatar Elisabet II:n postimerkkiaarteita.

Tampereen taidemuseo

Puutarhakatu 34 | (03) 5656 6577 www.tampereentaidemuseo.fi

Tampereen taidemuseo esittelee taidehistoriallisia teemoja sekä nykytaiteen ilmiöitä niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin kuvataiteessa. Tampereen taidemuseossa on Museoiden yönä esillä Täältä tullaan! – Naistaiteilijat modernin murroksessa, joka esittelee 1900-luvun alun suomalaisia naistaiteilijoita ja heidän elämäänsä. Näyttelyn kuraattori on professori emerita Riitta Konttinen.

Museo Milavida

Näsilinna, Milavidanrinne 8 |  museomilavida.fi

Milavida sijaitsee Näsinpuiston keskellä upeassa palatsissa. Museon päänäyttely seuraa Nottbeckien, Finlaysonin puuvillatehtaan omistajasuvun, loisteliasta ja kansainvälistä elämää Tampereella 1830-luvulta 1900-luvun alkuun.Vuosiin mahtuu niin menestystä kuin kipeitä menetyksiäkin. Näyttely on moderni ja elämyksellinen, se yhdistää kerronnassaan aitoja, upeita esineitä ja näyttäviä pukuja sekä uutta ääni- ja kuvatekniikkaa. Musoiden yössä on esillä myös vaihtuvat näyttely  Ihanat pokat, joka nostaa esille asusteista näkyvimmät – silmälasit.

 

Sara Hildénin taidemuseo

Laiturikatu 13 | (03) 5654 3500 www.tampere.fi/sarahilden

Sara Hildénin taidemuseo on Tampereen kaupungin ylläpitämä taidemuseo, jonne on pysyvästi sijoittu Sara Hildénin säätiön omistama suomalaisen ja ulkomaisen nykytaiteen kokoelma. Museon ensisijainen velvollisuus on hoitaa ja pitää näytteillä kokoelmaan kuuluvia teoksia, joita on tällä hetkellä noin 5000. Näyttelyohjelmaan kuuluvat suomalaisen nykytaiteen esittelyt sekä korkeatasoiset kansainvälisen modernin ja nykytaiteen katselmukset. Museoiden yön aikaan Sara Hildénin taidemuseossa on esillä Jarmo Mäkilän näyttely joka esittelee arvostetun kuvataiteilijan tuotantoa 1970-luvulta tähän päivään.

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8 | 010 420 9220 www.tyovaenmuseo.fi

Työväenmuseo Werstas on valtakunnallinen sosiaalihistorian ja työelämän erikoismuseo Finlaysonin alueella. Werstaalla voi Museoiden yönä tutustua Meirän kaupunki -näyttelyyn, joka kertoo työelämän muuttumisesta, työväen asumisesta ja kansalaisyhteiskunnan vaiheista 1900-luvulla. Näyttelyssä mm. Työväentalo ja Museokirjapaino. Werstaalta löytyy myös Höyrykonemuseo. Esillä lisäksi Werstaan vaihtuva näyttely Oman liikkeen leivissä.

Tallipiha

Kuninkaankatu 4 | 045 326 7004 www.tallipiha.fi

Tallipihalla on vanhan kaupungin tunnelmaa. Paikan historia juontaa juurensa 1800-luvulta, jolloin tehtaanpatruuna Wilhelm von Nottbeck rakennutti kauniin tallipihan hevosiaan ja niiden hoitajia varten. Nykyisin alue on ympäri vuoden avoinna oleva retkikohde puoteineen, kahviloineen ja tapahtumineen.